Przeglądy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    arekrsl1, sadze ze to jednak styl jazdy.. U mnei 45kkm i poki co cisza i spokoj... nie mniej jezdze ostrzej niz O2 poprzednio, wiec jak dociagna 60-70k to bedzie dobrze.

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    eaglemirek, wiadomo, ale zazwyczaj jak ktoś grubo modzi, to potem nie jeździ wolno ani eko z hamowaniem silnikiem itp.

Zostaw komentarz:

• arekrsl1
    odpowiedział(a)
    Czyli od jutra muszę nie hamować jak ma do 90 dociągnąć :roll:

Tu też się niektórym w okolicach czterdziestki klocki pokończyły więc chyba klocki w O3 to już nie to samo co w O2 :wink:

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    maro rs, Wszystko zależy nie tyle od mocy (bo prawie każdy samochód można rozpędzić a potem trzeba wyhamować ) ale od stylu jazdy i rodzaju pokonywanych tras

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    eaglemirek, jednemu koledze skończyły się klocki po 19 kkm. No ale on ma trochę więcej mocy ja pewnie przekroczę 30, ale raczej nie 35 kkm.

Zostaw komentarz:

• LUKI
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez eaglemirek
    arekrsl1, 40kkm to stanowczo za mało by sie klocki kończyły.
    to wszystko zależy...

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    arekrsl1, 40kkm to stanowczo za mało by sie klocki kończyły. Teraz masz dużo wilgoci w powietrzu i po 2 dniach nie ruszania auta potrafi pojawić się na tarczach rdzawy nalot, a to skutkuje przez pierwsze kilka hamowań słyszalne szuranie. No chyba że ci klocki nie odbijają po hamowaniu, ale wtedy powinieneś to czuć a i felga by się bardziej grzała. Ja w swojej Czeszce wymieniałem przód przy około 90kkm (tył dalej fabryczny)

Zostaw komentarz:

• arekrsl1
    odpowiedział(a)
    No jako że wcześniej nie było nic słychać nawet jak auto stało tydzień to wnioskuje że coś się chyba powoli kończy :wink: . Przy zmianie opon się zobaczy

Dla informacji wymiana płynu hamulcowego 130 zł + 60 zł płyn, wymiana klocków 150 zł + o zgrozo 380 zł za klocki :shock: (w sklepie 180 zł - w ASO chyba pozłacane mają 8) ). Przegląd po 3 latach to tylko płyn hamulcowy (no chyba że auto jeszcze o coś woła :wink: )

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez arekrsl1
    zaczyna być je trochę słychać na początku jak auto trochę postoi.
    I to jest wskaźnik zużycia klocków ??? :wink: Patrzyłeś jaką mają grubość?? :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 02 Lut, 16 09:30 ]
    Zamieszczone przez arekrsl1
    Czy jak auto jest na gwarancji (4 lata) to klocki hamulcowe trzeba zmieniać w ASO czy można we własnym zakresie
    Możesz kupić poza ASO i wymienić w ASO

Zostaw komentarz:

• arekrsl1
    odpowiedział(a)
    Ktoś już orientował się co oni robią na tym serwisie który jest po 3 latach ? Tylko płyn hamulcowy zmieniają czy coś jeszcze ? Ewentualnie jaki to płyn, ile go wchodzi i czy warto go kupić samemu czy brać z ASO ?
    Czy jak auto jest na gwarancji (4 lata) to klocki hamulcowe trzeba zmieniać w ASO czy można we własnym zakresie bo mam 40 tyś przejeżdżone i zaczyna być je trochę słychać na początku jak auto trochę postoi. Chyba trochę mało wytrzymały no ale cóż, takie czasy

Zostaw komentarz:

• nj
    odpowiedział(a)
    I tak robię - biorę ten za 1 zł a potem za 60 tyś km będę się martwił Skoro i tak muszę zapłacić za coś w przeglądzie bo tego nie uwzględnia pakiet przeglądów to nie ma to sensu. Szacuję, że przegląd będzie kosztował max 1000 zł za TDI to i tak będę do przodu

Zostaw komentarz:

• kapi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez nj
    Skoro dostaję ten za 1 zł (4 lata na 60 tyś. km) to biorę bo czemu nie - co dadzą w nim za friko to wezmę a co nie to dopłacę.
    i o to chodzi. ale czy na tym bezpłatnym przeglądzie bedziesz lać ich olej ? czy swój ?
    wtedy dostajesz filtry i obsługę na stacji ASO, i tak jesteś do przodu.

Zamieszczone przez ryjeks
    W takiej sytuacji bierzesz 4 lata/120 kkm i znajdujesz inny powód do narzekań
    Zamieszczone przez nj
    zapłata 2148 zł za pakiet - 4 lata 120 tyś km
    no, ponarzekać można :szeroki_usmiech

nj, skoro już planujesz taki przebieg, to ja bym został na tym za 1zł, bo za resztę i tak będziesz bulić. zamiast na przeglądy wydawać, zakup przedłużoną gwarancję - to daje do myślenia a zakres jej jest szeroki. zapytaj dilera co w Twoim przypadku wchodzi w zakres.

Zostaw komentarz:

• nj
    odpowiedział(a)
    Witam
    Dzięki za rozwinięcie tematu ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... Skoro dostaję ten za 1 zł (4 lata na 60 tyś. km) to biorę bo czemu nie - co dadzą w nim za friko to wezmę a co nie to dopłacę. Pozostaje dylemat czy zapłata 2148 zł za pakiet - 4 lata 120 tyś km czyli tak naprawdę dwa przeglądy na 90 tyś i na 120 tyś się opłaca bo to wychodzi po 1074 za przegląd za który i tak nie wiem za co muszę dopłacić a co w nim dostaję chyba mija się z celem...
    Generalnie szacuję, że RS przejedzie ok 140 tyś km przez 3 lata - teraz mam Avensis i 12.12.2015 mija trzy lata a na dziś mam 135 tyś. km.

Zostaw komentarz:

• ryjeks
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kapi
    a nawet później - pakiet gwarancyjny również na 4 lata lub 60kkm, i co.... lipa. gwarancja się skończy szybciej niż 4 lata. bo robię z założenia 20-25kkm rocznie.
    W takiej sytuacji bierzesz 4 lata/120 kkm i znajdujesz inny powód do narzekań :wink:

Zostaw komentarz:

• kapi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Tak jak wczesniej pisalem, oplaca sie jesli auto ma przejezdzic te 4 lata, a potem go oddajemy i nie interesuje nas co z nim sobie zrobia czyli 99% flot, gdzie woz jezdzi do czasu jak ma gwarancje, a potem jest oddawany.
    wtedy gdy wykupią te 4 lata.

własnie stoję przed wyborem, i pakiet będzie za 1 zł.
    z tego co wiem, jak przyjadę ze swoim olejem to problemu nie ma, wiec zamiast 1 zł, bedzie 201 zł.
    ale ! co 30kkm, wiec moje 15kkm nie bedzie odnotowane w systemie, gdy sam olej z filtrem zmienię, ale wtedy - wiem co mam. nieważne czy tylko 4 lata czy dłużej....

a nawet później - pakiet gwarancyjny również na 4 lata lub 60kkm, i co.... lipa. gwarancja się skończy szybciej niż 4 lata. bo robię z założenia 20-25kkm rocznie.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Wlasnie dzis myslalem po ilu jest wymiana filtra powietrza, obstawiałem ze po 60tys... Moj ma nalatane juz 20tys (wymiana przy 15tys), dzis zajrzałem do niego i nie wyglada super.. Ale do 45tys powinien jeszcze jakos dojezdzic... Wole nie wiedziec jak by wygladal po 90tys km

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Tak jak wczesniej pisalem, oplaca sie jesli auto ma przejezdzic te 4 lata, a potem go oddajemy i nie interesuje nas co z nim sobie zrobia czyli 99% flot, gdzie woz jezdzi do czasu jak ma gwarancje, a potem jest oddawany.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Maicroft, pakiet przeglądów na 4 lata ma sens jeżeli go masz gratis wraz z gwarancją na 4 lata. Na pewno bym nie dopłacał do tego.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jak auto typu RS ma jezdzic u kogos tylko przez 4 lata gwarancji i leasingu to serwis na te 4 lata jest OK. Jak ktos chce dluzej jezdzic to i tak bedzie raczej olej wymienial we wlasnym zakresie i nie pozostawal na fabrycznym Castrolu 8)

Nalezy jednak pamietac ze olej to nie wszystko... filtr powietrza co 60 czy 90kkm, filtr kabinowy tez dlugoooo, filtr paliwa jak filtr powietrza itd :lol:

5l oleju na kazda wymiane to powiedzmy 200zl jednorazowo. Filtry aftermarketowe komplet niech bedzie 150zl jednorazowo, usluga serwisowa 250zl.

Czyli przy 4 wymianach praktycznie na styk, przy 5 juz tracimy. Ale gdy zajdzie potrzeba dolac oleju, wiemy co mamy nalane i nie jestesmy skazani na ich olej za 70-90zl/l :lol:

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    nj, ten pakiet obejmuje przeglądy i materiały wg tabeli serwisowych. Jak to dostałem gratis , jak wyjdzie to rzeczywiście to sie przekonam za 1,5 m-ca .

Zostaw komentarz:

• maro rs
    odpowiedział(a)
    Ale wymiana oleju jest wg wskazań komputera - u mnie póki co wychodzi tak co odrobinę ponad 20 kkm, więc wpadnie 5 wymian (a może i 6, jak się interwał skróci). W ramach tego jest olej, filtr oleju i korek.

Natomiast w ramach przeglądów co 30 kkm coś tam dają, coś tam trzeba dokupić - np. wymiana filtra powietrza jest przewidziana pierwszy raz po 90 kkm(!), więc logiczne, że wypada kupować własny i wymieniać częściej.

Zostaw komentarz:

• jerol
    odpowiedział(a)
    Oni robia jeden przeglad na 30tys km wiec wiecej przegladow Ci nie wyjdzie. Ponadplanowa wymiana oleju czy czegokolwiek bedzie kosztowac.

Zostaw komentarz:

• nj
    odpowiedział(a)
    Witam
    Czekam na moją RS TDI i dogrywam szczegóły finansowania. Czy ma ktoś może wykupione te przeglądy za 1 zł - 2 lata do 60000 km lub 4 lata do 120 000 km za 2184 zł Zastanawiam się nad zakupem tego pakietu na 4 lata tylko nie wiem co z tego jest wyłączone tzn. będę musiał zapłacić extra a co dostaję w pakiecie. Generalnie jest opis na stronie co jest w pakiecie ale życie jest życiem - gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia w tej materii będę wdzięczy za każde spostrzeżenia i uwagi. 2184 zł to nie jest tak dużo za 4 lata/120 tyś zł spokoju za przeglądy ale jak przyjdzie mi dopłacać za to, za tamto to może się okazać, że płacenie za przeglądy wyjdzie taniej. Zakładając pakiet do 120 tyś km daje to 4 przeglądy czyli 550 zł na przegląd chyba, że wyjdzie w międzyczasie przeglądów więcej to zysk dla mnie.

Z góry dzięki za info

Zostaw komentarz:

• greg505
    odpowiedział(a)
    Olej wymienialem przy 17tys, bo po tylu mi wskazal komputer.
    Wtedy przeszedlem na wymiany co 15tys/1 rok.
    Chodzi o przeglad 30tys/2lata, skoro stuknelo mi te 30k to dlaczego komp mnie nie wzywa do aso?

Zostaw komentarz:

• lockin
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez greg505
    Kiedy trzeba zrobic pierwszy przeglad (nie mowie o wymianie oleju)?
    Wydawalo mi sie ze po przebiegu 30tys, a tu 30 mi stuknelo i komp pokazuje ze za jakies 90dni, czyli dokladnie po 2 latach.
    Nie myl przeglądu z wymianą oleju (tzw. przegląd olejowy)
    Dla Skody osobno idzie licznik przeglądu w ASO (filtry, lista z punktami do sprawdzenia), a osobno do wymiany oleju. Olej zależnie od tego gdzie jeździsz może się już zaświecić po 10kkm, natomiast sam przegląd dopiero po 2 latach/30kkm i to jest na sztywno przy zmiennym okresie serwisowania

Zostaw komentarz:

Pracuję...